Monday, 22 December 2014

KUIH TRADISIONAL SARAWAK( KUIH JALA)

          ROTI JALA atau lapung dalam bahasa bidayuh bukar,sejenis kuih tradisional masyarakat etnik di bumi Kenyalang,di Semenanjung Malaysia pun ada kuih Jala,tetapi lembut,akan tetapi kuih jala sarawak kelihatan kering,rapuh dan garing di nikmati,Kuih tradisi ini akan kita temui bila tiba nya musim perayaan,kuih ini amat popular di sana dimana kuih tradisional ini memang menjadi kemestian bila tiba nya musim perayaan

Tepung beras di uli dengan gula apung,gula apung ni seperti gula melaka,dicairkan dan di adun bersama tepung beras,dengan air supaya cair agar senang keluar melalui tempurung kelapa yang telah di tebuk terlebih dahulu dan di titiskan dalam minyak yang dipanas kan,kayu pengetuk berfungsi bagi mengeluarkan cecair dari tepurung,dilayang di atas minyak berbentuk bulat,harus tahu jumlah kuantiti cecair tepung yang keluar agar roti jala tidak keras atau terlampau tebal.bila dah siap tuang kedalam kuali,pembuat kuih ni akan menggunakan sepit untuk melipat kepada dua bahagian,mengikut selera pembuatnya,kamudian baru lah di angkat dan di tos kan agar kering dari minyak.


proses membuat roti jala Sarawak


bila dah diangkat boleh lah di keringkan seperti ini,agar tidak terlampau berminyak.


begini lah rupa KUIH JALA SARAWAK yang telah siap digoreng dan di simpan dalam bekas kedap udara agar tidak.dimasuki angin,



siap untuk dihidangkan,nampak perbezaan warna nya,di atas mungkin menggunakan gula apung yang banyak,di bandingkan dengan bawah agak terang,
kadangkala proses menggoreng pun kena mahir agar tidak hitam,atau rentung,yang rentung hiasanya pahit !




rupa atau bentuk kuih jala yang siap digoreng,boleh di bentuk mengikut kretiviti si pembuat nya.


bila menjelang nya Hari Gawai di Sarawak,biasa nya kita akan melihat makcik-makcik sibuk membuat kuih Jala bagi persiapan menyambut hari perayaan,kuih jala ni di makan begitu sahaja tanpa perlu letak apa-apa perencah .

kuih jala ni boleh tahan berbulan-bulan asal kan tidak terdedah dengan udara dalam tempoh lama,kerana ia akan menjadi lembik,seakan liat bila di makan.begitu lah catatan saya bersama KUIH JALA SARAWAK.

No comments:

Post a Comment